RFQ for Public Art Commission at the Journal Building

Request for Qualifications

The Journal Building Public Spaces Art Proposal

Submission Deadline: March 8, 2017

 Background and Location

The property located on the corner of Marshall and Fifth Streets in downtown Winston-Salem is being developed for mixed use including offices and entertainment. The appointments and finishings will tell a story of the buildings’ history, which is rooted in journalism, media and the printed word.

The oldest portion of the building was constructed in the late 1920s in a Georgian revival style.   Despite its look to the past for exterior style, the interior and systems were state-of-the-art for the late 1920s.  It was constructed of a steel frame with concrete fireproofing, a sprinkler system and the latest in printing technology.   A major expansion was made to the building in the late 1950s and was a stylistic departure in the mid-Century modern style of the day.   The final and largest portion of the building was constructed the early 1980s in what could be termed a late modern style with precast concrete panels and glass curtain wall system.   The late ‘80s addition subsumed the 1950’s building but elements can still be seen on the interior.

Berkshire Hathaway now owns the Winston-Salem Journal (hereafter “the Journal”) as part of its media business and recently sold the property to a local investor group.   The last decade has seen substantial staffing reductions in the newspaper industry, and the Journal’s local staff is much smaller as well.   They will continue to occupy the building as a tenant, occupying just over 10% of the available space.   Overall the building will be redeveloped as a mixed-use commercial property.   Uses being planned include food & entertainment as well as a mix of commercial tenants.   It is hoped that the central location and affordable lease rates and wide-range of unique spaces available draw a lively mix of creative businesses.   To aid in positioning the building with a creative emphasis, the design team has identified a number of opportunities for the incorporation of art within the building.

These include the following opportunities:

  • Location 1 – Elevator Cab Walls
  • Location 2 – 2nd Floor Corridor Wall
  • Location 3 – Exterior Lighting (a lighting designer has been identified and contracted for this component.

A key plan is attached showing the artwork locations within the building.   Site visits will not be allowed due to the potential volume of responders.   Additionally, the corridor location will be created by the renovation and cannot be seen given the current configuration of the building.   Selected artists will be given additional context information including design of adjacent lobby spaces, intended floor and wall finishes, etc.

Call to Regional Artists and Eligibility

The developer and Lambert Architecture + Interiors, with assistance from The Arts Council of Winston-Salem and Forsyth County, are seeking qualifications from regional artists. The committee will consider professional artists living in North Carolina and surrounding states with preference for artists living in Winston-Salem.

Description of Site:

Project Address: 418 N. Marshall St. / Winston-Salem, NC 27101

  • Location 1 – Elevator Cab Walls

The building has two passenger elevators that will be rehabilitated during the renovation.   New flooring and ceilings / lighting will be installed in each.  Wall panels will be digitally printed plastic laminate or metal with a protective finish.   Dimensions and scaled proportions of each wall panel are included on Exhibit 2 attached.   The artist will be responsible for producing a digital file that can be used by the plastic laminate manufacturer to produce the wall panels.

    • Exhibit 2A – Large passenger elevator wall panel
    • Exhibit 2B – Small passenger elevator wall panels

 

  • Location 2 – 2nd Floor Corridor Wall

On the 2nd floor, a long stretch of corridor wall faces a glass exterior wall.   Here again, a digital image file will be required. This will be printed on perforated vinyl film and applied to the glass. The perforations allow the occupants of the interior office space to see through the glass into the corridor and access the views / light beyond.   The printed film product will be similar to that used for “bus wrap” advertising on the windows.   This mural would be seen obliquely as people traverse the corridor.   At night, it will also be viewed from the exterior Marshall St. Courtyard with the ability to see the entire piece at one time.   The glass will be installed with continuous top and bottom framing members.   Glass panels are approximately 4’ wide and will be “butt-glazed” with silicone joints so the surface is as continuous as possible.

    • Exhibit 3a – Plan location of mural
    • Exhibit 3B – Elevation of wall with dimensions
    • Exhibit 3C – Night view rendering of courtyard from Marshall St.; Wall with building logo

“The Journal Building” is intended location / size of mural

Artists should consider the scale of each space when submitting qualifications and developing their work to ensure optimal imaging upon conversion to the digital format.   Selected artists will be given more detailed specifications as to resolution, DPI, etc. for printing output requirements.   There are no limits on style or choice of materials for the original work but consideration of successful translation to digital output will be considered.

Budget: Proposal Requirements:

The committee will select up to two artists to complete original works for the project. A commission of $3000 will be paid for the two elevators and $5000 for the corridor, which is inclusive of artist’s fees, materials, labor, fabrication coordination time and all other expenses. The developer and Lambert Architecture will bear the cost of digitizing the original work and producing and installing the final film and laminate.

Proposal Requirements

 

  1. Five examples of past work. Only digital images will be accepted – please format as jpg or PDF and include descriptions noting medium and size of past work.
  2. Artist Resume. Include your artist resume, no longer than 2 pages.
  3. Project Proposal Description. Describe your interest in this project and your ideas for the proposed project. The statement should be no longer than 200 words.

Applicants must Submit their qualifications by email to The Arts Council

Catherine Heitz New – cnew@intothearts.org

Subject: The Journal Building Public Spaces Art Proposal

Proposals must be received on or before March 8th, 2017 to be considered. If your proposal exceeds the size limitations of your email server, please use Dropbox.com to send a link.

Selection Process

The committee will evaluate all qualifications and concepts received by the RFQ deadline. Selection criteria, beyond artistic merit, will include professional qualifications, experience, and ability to work collaboratively in realization of the project. In order to represent a variety of viewpoints, we anticipate selecting different artists to execute each location. Finalists may be asked to present proposals to the selection panel in person for further consideration before final selection.   Nominal Honoria commissions of $500 will be paid to finalists for execution of preliminary conceptual work.

Proposed Schedule of Work:                 Finalist(s) contacted for personal presentation if requested by committee

February 10, 2017     Request for Qualifications Launch

March 8, 2017        Artist RFQ response submission deadline 

March 15, 2017          Committee selects finalist(s)

April 5, 2017               Artist(s) selected

April 12, 2017             Contract signed and Artist(s) may begin work

May 31, 2017               Original work submitted to be digitized

August 2, 2017           Installation and unveiling of final art

For more information or questions, contact Catherine Heitz New at cnew@intothearts.org.

 

Share Button